Milyen grafikához milyen papírt válassz névjegykártya esetén? – Nyomdablog

Soorelis / Pixabay

Névjegykártyák 95%-ban hagyományos névjegykártya (300 g matt) papírra nyomtatódnak. Viszonylag ritkán kérnek rá felületkezelést, fóliázást, esetleg UV formalakkozást, még ritkább esetben alakzatra kivágást, stancolást.

 

Milyen grafikához milyen papírt válassz névjegykártya esetén?

Mi az ami jó minőségben kinyomtatható kreatív papírra?

Mi az ami digitális nyomtatásnál is tökéletes kigyártható, mi az, amihez más technológiát kell választani?

A névjegykártyák általában kis példányszámban készülnek, így a digitális gyártási technológiák tökéletesek a jó áron való megvalósításra.

Nézzünk egy egyszerű névjegykártya grafikát, amikor adott egy háttérkép vagy háttérszín és erre kerül a szöveg. Ehhez a példához választottam a bejegyzés képét.

Milyen papírra javasoljuk kigyártani az ilyen típusú névjegyeket?

Mindenképpen hagyományos 300 g matt papírra.

Miért nem fényes papírra?

Egyszerű az ok, a matt papírnak jobb a tartása és a nyomat fénye digitális gyártásnál is visszaadja a kép élénk színeit.

geralt / Pixabay

Letisztult, csak szövegből álló névjegykártya esetén milyen papírt válassz?

Itt már választhatod a kreatív papírokat is. Eldöntheted, hogy bordázott natúr hatású vagy csillogó kreatív papír legyen. Választhatsz a kreatív papír alapszínei közül is, hófehér, törtfehér, pezsgő szín vagy akár sötétebb karton színek között is. Sötét színű kreatív kartonokra más gyártási technológiát választhatunk, mely árban viszonylag magas, de a lényeg, hogy megvalósítható.

Csak szöveget javaslunk kreatív papírra?

Nem, nem csak szöveget. Vektoros grafikák is jó minõségben nyomtathatók, lásd a számtalan esküvõi meghívót, melyek digitális nyomtatással készültek.

A gyártásra leadott állományokat a nyomdák minden esetben ellenőrzik, hogy az adott technológiájukhoz megfelel-e, illetve a rendelt termék paraméterek szerint készült-e. Szinte minden esetben visszajeleznek, ha a választott alapanyagra a küldött grafika nem gyártható ki elfogadható minõségben.

Ha ezt nem jelzik elõre, akkor valószínûleg, hogy nem a megfelelõ gyártót választottad… de a tapasztalatom az, hogy a nyomdáknál ez a típusú visszajelzés alapkövetelmény a munkáltatók részérõl.

Nyomdai gyártás-előkészítőként az a tapasztalatom, hogy az új ügyfelek első alkalommal nincsenek tisztában azzal, hogy kreatív papírra milyen grafika gyártható ki, csak annyit tudnak,  hogy szeretnék a névjegykártyájukat kreatív papíron viszontlátni.

Gyártás-előkészítőként arra törekszem, hogy elõkészítõi tanácsaimmal a legjobb minõséget gyárthassuk ki a legjobb áron.

Nem kötelezõ a tanácsokat elfogadni, de érdemes.

Ha az ügyfél is betekintést nyer egy kicsit a nyomdászat világába, vagyis látja, hogy milyen szempontok alapján mit javaslunk neki, akkor a bizalma is nagyobb lesz felénk.

Vannak sajnos olyan példák is, amikor a megrendelõ foggal-körömmel ragaszkodik a saját papír választásához, mert ezt javasolták neki… és õ bízott a tanácsadóban… a csalódás akkor éri, amikor a kész terméket a kezébe veszi.

 

Szerkesztés megkezdése előtt vagy a nyomdakész pdf mentése előtt érdemes nyomdai gyártás-előkészítővel konzultálni, tanácsot kérni.

Vannak általános szabályok és vannak nyomdánként változó szabályok. Lehet valaki profi grafikus, tökéletes grafikai állományt készíthet, de ha nem kapja meg szerkesztés előtt a nyomdai technológiai paramétereket, akkor könnyen hibázhat.

Ebben az évben már új szerkesztéseket és gyártásokat nem vállalok. Kövesd az oldalamat és figyeld a 2019. januártól induló nyomdai akcióimat! A katalógus oldalamon leadott rendelések az emailes visszaigazolásom után válnak véglegessé. Gyártáshoz állományt is csak ezután küldj. Bezárás