Mi a különbség a normál pdf és a nyomdakész pdf között? – Nyomdablog

Könyvgyártás kapcsán merült fel ez a kérdés legutóbb szövegszerkesztőben készült könyvbelívnél.

Sokan sokféle szöveg és képszerkesztő programot, valamint grafikai programot használnak.

Ki-ki a technikai tudása szerint ment a szerkesztett állományokból nyomdai gyártásra pdf állományt.

Ezeket az állományokat a nyomdák minden esetben ellenőrzik, hogy az adott technológiájukhoz megfelel-e, illetve a rendelt termék paraméterek szerint készült-e.

Nyomdai gyártás-előkészítőként az a tapasztalatom, hogy az új ügyfelek első alkalommal leadott állománya 90%-ban módosítást igényel.

Az esetek többségében a nyomdák házon belül megoldják  a módosításokat, melyért vagy számolnak fel díjat vagy nem. Ez utóbbi esetben sokszor ki sem derül, hogy még mennyi munka volt vele.

Gyártás-előkészítőként arra törekszem, hogy felhívjam az ügyfél figyelmét a kisebb-nagyobb hibákra és javaslom, hogy ő korrigálja. Így a következő nyomdakész anyag már valóban nyomdakész lesz.

Milyen eltérések lehetnek? Elsősorban olyanok, melyek  a minőségi kigyártást akadályozzák.

Gyakori hibák a kis felbontású képek, a nem megfelelő kifutó hiánya, a méret eltérés, a spirálozott részbe, a nyílásba, a vágásba eső grafikai elemek… stb.

Grafikai szerkesztés megkezdése előtt minden esetben érdemes a gyártók  honlapján tájékozódni az általuk javasolt/elvárt nyomdakész anyaggal kapcsolatban és e szerint menteni nyomdkész pdf állományokat.

Szerkesztés megkezdése előtt vagy a nyomdakész pdf mentése előtt érdemes nyomdai gyártás-előkészítővel konzultálni, tanácsot kérni.

Vannak általános szabályok és vannak nyomdánként változó szabályok. Lehet valaki profi grafikus, tökéletes grafikai állományt készíthet, de ha nem kapja meg szerkesztés előtt a nyomdai technológiai paramétereket, akkor könnyen hibázhat.

Ebben az évben már új szerkesztéseket és gyártásokat nem vállalok. Kövesd az oldalamat és figyeld a 2019. januártól induló nyomdai akcióimat! A katalógus oldalamon leadott rendelések az emailes visszaigazolásom után válnak véglegessé. Gyártáshoz állományt is csak ezután küldj. Bezárás